Мени

Ванредна ситуација у општини Топола

Услед невремена праћеног великом количином града и кише на целој територији општине Топола заведена је ванредна ситуација.

Ову одлуку донео је Штаб за ванредне ситуације општине Топола на ванредној седници која је одржана овога јутра. Пошто је седница имала само једну тачку дневног реда одмах су разматране активности које се морају предузети због елементарне непогоде која је захватила ову шумадијску општину, а која је изазвала велику штету на објектима, усевима и воћњацима. Процена је да је нанета штета на усевима и воћњацима између 60-90%. Прелиминарне процене су да је штета већа од 20 милиона евра. На терен су већ изашле екипе са машинама као и комисија за процену штете на објектима. Машине рашчишћавају путеве, пре свега макадамске које су бујични потоци оштетили. Задатак комисије за процену штете на објектима је да попишу домаћинства којима су олуја и град поломили цреп и стакла како би се хитно интервенисало и људима у невољи хитним планом расподеле средстава помогло. Комисија ће пре свега обићи села Трешњевицу, Крћевац и Белосавце. На седници Штаба је изражено и незадовољство постојећим бројем ракета, а самим тим и системом противградне заштите који је потпуно заказао. Од РХМЗ ће се тражити конкретан одговор на колики број ракета се од Републике може рачунати, јер је сезона противградне одбране практично тек почела. Снабдевање електричном енергијом и водом је уредно. У тренутку док ово јављамо на терен је кренула и комисија за процену штете на биљним културама.

Подсетимо, да је олујно невреме са обилном кишом и градом јуче у поподневним часовима захватило општину Топола и нанело велике штете у атарима села: Јарменовци, Шаторња, Божурња, Блазнава, Овсиште, Трнава, Пласковац, Липовац, Бор, Митровчић, Белосавци, Загорица, Крћевац. Шета је нанета на објектима, усевима, воћњацима и путној инфраструктури. На објектима је велика количина црепа поломљена, затим стакла на прозорима и вратима. На појединим кућама страдале су и фасаде. Сматра се да је страдао род на око 5500 хектара само под воћњацима. Штете на путној инфраструктури су такође огромне, јер су нарочито уништени локални макадамски путеви.

На сву срећу и поред овакве непогоде жртава није било. Страх услед и донекле паника нарочито код деце је постојао, а како и не би када око и изнад вас све пуца и ломи. Очевици кажу да град величине тениске лоптице никада у животу нису видели.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ