Мени

За бољи и квалитетнији живот

Пуштањем првих прикључака свечано је обележен завршетак радова на гасификацији општине Топола.

Тим поводом Тополу су посетили Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић као и други представници ресорног министарства и челних људи Србијагаса. Симболичним паљењем бакље испред зграде општине, а затим и у фабрици за сушење воћа Болеро-Калибро озваничено је пуштање гасоводне мреже. Чачанска фирма “Болеро” на овај начин погоном “Калибро” у Тополи отпочиње производњу сушења воћа – шљива, јабука, бресака, кајсија. Упошљаваће око 50 радника. У Тополу је инвестирала више од 1,5 милиона евра. Добродошлицу министру Антићу, директору Бајатовићу, председнику општине Живановићу и председнику Скупштине Јовановићу у винарији ПИК “Опленац” пожелео је власник винарије Андреј Семикин. Семикин је упознао госте са простором и производњом фирме, капацитетима и плановима њеног проширења као и изградњом будућег хотела са пропратним садржајима. Он је рекао да ће у целокупну фирму бити уложено 70 милиона евра, а да досадашње улагање износи око 30 милиона.

Представници медијских кућа и присутни гости упознати су са детаљима увођења гаса у општину Топола и значају који ће увођење овог енергента имати за овај крај.

Гас је пуштен како у Тополи тако и у свим селима јер је општина Топола једна од ретких општина у Србији у којој је гасоводна мрежа разведена на читавој њеној територији. Укупна дужина гасоводне мреже износи око 150 километара. Наравно, могућност прикључења постоји и за правна и за физичка лица. Прво физичко лице које је потписало уговор о прикључењу на гасоводну мрежу је управо председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић. Укупна вредност инвестиције износи више од 15 милиона евра, колико је као инвеститор Србијагас уложио.

Председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић се захвалио министру Антићу и директору Бајатовићу на уложеном труду да се пројекат гасификације општине приведе крају. Он је рекао да гасификација треба доста тога доброг да донесе овој шумадијској општини и додао да пољопривредна производња какву Топола има изискује додатан вид снабдевања енергијом, нарочито када се има у виду складиштење производа, мислећи на хладњаче и њихова прерада наводећи фабрику за прераду воћа и поврћа у Јарменовцима и сада сушару “Калибри”. Јовановић је најавио да ће у наредних двадесетак дана све веће фирме у општини бити прикључене на гас, поред свакако јавних установа које ће се прикључити до краја године. Постигнут је и договор да ће Србијагас правним лицима, посебно у селима, по хитном поступку додатним развлачењем мреже омогућити прикључак на гас.

Директор ЈП “Србијагас”, Душан Бајатовић био је више него конкретан у својој изјави. У Тополу је грађанима донео охрабрујуће вести везане за прикључење на мрежу. Рекао је да ће омогућити грађанима неку врсту одложеног плаћања. О начину се се накнадно договорити. Плаћање ће свакако бити на један дужи временски период. Гледаће, како је рекао, да се цена прикључка спусти на минимум, а општина Топола ће се са своје стране одрећи свих такси које могу представљати додатно финансијско оптерећење грађанима. Још конкретнији је био изјавом да ће се потрудити да то буде на период између 3 и 7 година како би то било прихватљиво за сваког.

Министар рударства и енергетике Антић је подсетио на вредности инвестиције и дужину мреже. Сматра да је пуштање гасоводне мреже у рад “значајан дан за грађане Тополе, за њихову будућност и квалитетан живот”. Он тврди да је то дугорочно најквалитетније решење као енергент који испуњава све еколошке стандарде и који омогућава даљи развој индустрије. Министар је такође подсетио да сваки озбиљан инвеститор у Србији поставља питања снабдевања кључним енергентима, а ту је свакако и гас. “Данас се, закључио је Антић, Топола квалификовала на мапи Србије да буде једна атрактивна дестинација која ће омогућити људима који желе да инвестирају, да остваре своју производњу на квалитетан начин”.

Очекује се да ће прикључком на гас, у наредном периоду, уштеде бити нарочито изражене у јавном сектору, нарочито школама. Само за једну грејну сезону јавне установе (вртић, Дом здравља….) су плаћале више од 23 милиона динара. Према проценама овај издатак ће прикључком на гас бити смањен за око 20%.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ