Мени

Премијерка Брнабић посетила оштећене у невремену

Топола, 15. јун – Председница Владе РС, Ана Брнабић посетила је данас општину Топола.

Повод посете биле су последице које је невреме праћено градом изазвало на објектима, усевима и воћњацима. У пратњи председника Скупштине општине Топола, Драгана Јовановића, премијерка Брнабић је отишла на скуп који је поводом штете од непогода организован у Винчи. Обраћајући се присутним воћарима премијерка је рекла да разуме њихову љутњу и бес као и њихову тугу, али да сматра да је боље што је данас дошла ту него да није. Поручила је да је Влада РС ту за њих и да ће већ наредне недеље радити на конкретном решавању њихових проблема. Рекла је такође, да је на седници Владе установљена комисија која је надлежна за целу територију Србије. Она ће координирати свој рад са комисијама локалних самоуправа како би се што пре нашла решења за оштећене.

Пољопривредници, махом воћари из Винче, Липовца, Пласковца, Блазнаве, Шаторње, Јарменоваца, Трешњевице, Божурње…. су углавном изражавали незадовољство па и гнев противградном заштитом. Премијерка је констатовала да Србија није добро покривена овом заштитом и навела више проблема који утичу на то. Један од проблема је аутоматски систем противградне заштите. Најавила је да ће се наредних дана расписати тендер за први радарски систем. Други проблем је недовољна регионална сарадња са БиХ, Републиком Српском и Хрватском, јер када облаци дођу над Србију тешко је спречити град ма колико ракета испуцали, а самим тим тешко је спречити и штету од града, тако да морамо више да радимо на регионалној сарадњи. Исто тако, Ана Брнабић сматра да нешто не функционише у комуникацији на релацији РХМЗ – радарске станице за испаљивање ракета и жели да представници из Тополе и околних општина спреме делегацију коју ће она наредне недеље примити како би се заједно са Министарством пољопривреде и директором РХМЗ видело о чему се тачно ради.

Затим се у пратњи домаћина председница Владе упутила у Белосавце где је посећено једно од домаћинстава које је највише пострадало од непогоде. Кућа Душана Драгићевића на први поглед и није деловала тако оштећено. Међутим, при првом кораку у унутрашњост куће осетила се мемла. Плафони и зидови били су мокри чему је у знатној мери допринела и данашња киша. Тек када се завири ка тавану (види се из приложене фотографије) може се видети у каквом је стању кров. Девет пластеника са заштитном мрежом избушени су као решето. Душан слеже раменима. Зној, рад, надања, а на крају сузе. “Ма ипак, биће боље” – поручују Драгићевићи. И биће, ако свако са своје стране мало помогне. Мало “подупре”. Тада се има и чему надати.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ