Мени

Помен краљу Петру

Парастосом и полагањем венаца и цвећа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележена је годишњица смрти краља Петра I Карађорђевића. Парастос је служило његово преосвештенство Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва.

Сенима свог претка поклонио се принц Михаило Карађорђевић. У име општине Топола венац је положио председник општине Драган Живановић. На саркофаг великог српског караља положени су и венци у име: Задужбине Краља Петра I, Престолонаследника Александра II, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Владе Републике Србије и Министарства одбране и војске Србије.

Петар I Карађорђевић је био краљ Србије од 1903. до 1918. године, а затим и краљ СХС од 1918. до своје смрти 1921. године. Карађорђев је унук. Трећи син Персиде и кнеза Александра. Борио се у француској војсци и учествовао у рату са Пруском. Под псеудонимом Петар Мркоњић борио се као добровољац у Босанскохерцеговачком рату против Османлија. Црногорском принцезом Зорком, ћерком кнеза Николе, оженио се 1883. године и са њом имао петоро деце. Након мајског преврата 1903. године, враћа се у Србију. Врховни је командант српске војске у оба Балканска раата. Уочи Првог светског рата због старости краљевска овлашћења преноси на сина, престолонаследника Александра. Заједно са војском повлачио се преко Албаније. Омиљен у свом народу са којим је делио и најтеже тренутке, од истог тог народа прозван је и Петром Ослободиоцем, Старим краљем, Народним краљем…..

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ