Мени

Археолошка истраживања на локалитету Ђурине ћелије

У организацији Народног музеја у Аранђеловцу, под руководством др Дејана Радичевића, доцента на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, од 2013. године (осим 2017.), врше се археолошка истраживања манастирског комплекса на Руднику. Манастирски комплекс је откривен у густој буковој шуми, у селу Манојловцима, локалитету Ђурине ћелије, на самој граници са Јарменовцима, које дели Калуђерски поток који протиче непосредно испод налазишта.

Поред Министарства културе и информисања РС и самог Музеја, у финансирању овог истраживачког пројекта посебну улогу има Општина Топола, која од 2014. године издваја значајна средства како би ова заборављена рудничка светиња поново угледала светлост дана. Археолошку екипу је у више наврата посетило и руководство Општине, председник Скупштине Драган Јовановић и председник општине Драган Живановић.

Откопана је једнобродна црквица уз коју је касније призидана припрата. Црква је била осликана, о чему сведоче очуване површине фресака на самим зидовима. Реч је врхунском сликарству с почетка 15. века, тј. из времена деспота Стефана Лазаревића, како се црква и датује. Јужно од храма је откривен велики манастирски конак са више просторија на приземљу и спрату. Источно од цркве је подзидани и поплочани плато, где се налазе темељи још једне мање грађевине. Северно од цркве је гробље на коме су се, поред калуђера, у 17. веку сахрањивале и важније личности рудничког краја, какав је био и Јован спахија, чији је надгробник с натписом из 1633. године ту откривен.

У августу 2018. године истраживан је део некрополе на мањем подзиданом платоу западно од конака. Ту је, такође, откопан велики број гробова, а сахрањивање је вршено од 15. до краја 17. века. Приведена су крају и истраживања самог конака, откопавањем зидане пећи на спрату.

Екипа археолога која на Ђуриним ћелијама врши истраживања (на слици с десна на лево): Јована Гордић, Владан Миливојевић, Дејан Радичевић и Драган Ћирковић.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ