Мени

Отворен Визиторски центар у Тополи

Време је да не говоримо више о потенцијалима које Топола има. Време је да говоримо о добрим резултатима које ће Топола и цео регион овде имати када говоримо о туристичком промету, поручио је Расим Љајић на отварању Визиторског центра.

Министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије, Расим Љајић свечано је данас отворио Визиторски центар у Тополи. Поводом тога врпцу су заједнички пресекли министар Љајић, председник Скупштине општине Драган Јовановић, директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић и директорка ТО “Опленац”, Љиљана Тодоровић.

Министар Љајић и многобројни гости упознати су са садржајем и капацитетима објекта, од сувенирнице, конференцијске сале до смештајних капацитета. Председник Скупштине Драган Јовановић искористио је повољну прилику да уручи министру Повељу “Рођење Пресвете Богородице” – награду коју Расим Љајић због заузетости није стигао да прими прошле године поводом Дана и славе општине Топола.

У обраћању новинарима министар трговине, туризма и телекомуникација је рекао да је Визиторски центар резултат партнерског односа локалне самоуправе и Владе Републике Србије. Нагласио је огроман потенцијал и туристичку посећеност Тополи. Министар Љајић сада жели да се од излетничке дестинације, када се у Тополу дође на један дан, концепт туризма усаврши. Истиче да ће Топола само обогатити своју понуду како захваљујући постојећим улагањима, тако и будућим у наредној години, када ће се на овом простору градити трг, етно пијаца и други садржаји. “Хоћемо да с једне стране обогатимо туристичку понуду, а да са друге стране то буде подстрек за приватне инвестиције, за приватне улагаче”, рекао је министар стављајући акценат на смештајне капацитете. Он сматра да је око 360 лежајева у понуди мало за Тополу. Садејством онога што ће приватни сектор улагати и онога што ће држава улагати биће створени услови да Топола постане један од лидера туризма у Србији. Расим Љајић је том приликом акценат ставио на вински туризам, рурални туризам, манифестациони туризам и богато културно наслеђе као елементе који красе туристичку понуду Тополе и региона.

Председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић поздравио је министра Љајића у нашој средини као пријатеља Тополе. Рекао је да је министар као и Министарство у целини препознало потребу Тополе за овако лепим и функционалним објектом. “Топола ће се и у будућности трудити да буде добар партнер и оправдати улагања Министарства у њу”, казао је Јовановић. И председник СО Топола је изнео идеју да овај део Тополе буде уређен са трговима и садржајима према плану детаљне регулације како би се претворио у нови центар града. То ће, по њему, бити начин да овај простор око Визиторског центра буде још боље и потпуније осмишљен, а све то у спрези са простором Карађорђевог града. Очекује се, по речима Драгана Јовановића, да Визиторски центар постане нови центар туризма, не само Тополе већ и региона. План је да се одавде, поред обиласка наслеђа самог града, организује и превоз ка поднорудничким манастирима као и винаријама са нагласком на значај развоја сеоског туризма.

Објекат Визиторског центра општине Топола представљаће замајац у развоју туризма и оживљавања старог језгра Тополе. Чини га пет апартмана са укупно 11 лежајева, конференцијском салом са 40 седећих места, сувенирницом са укупном сувенирском понудом и три канцеларије за Туристичку организацију ”Опленац”. Грађен је фазно, три године, од 2015-2017 (унутрашњa кориснa нето површинa износи 430 м2). Препознајући важност пројекта Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило је у овај пројекат 18.000.000 динара, док је Општина Топола суфинансирала радове са око 12 милиона.

Реализација пројекта изградње Визиторског центра допринеће стварању инфраструктурних услова за развој туристичке понуде, као и подизању укупног квантитета и квалитета рецептивног туризма општине Топола. Модерно изграђен и опремљен Визиторски центар, подигнут у складу са свим условима Завода за заштиту споменика културе, представља базу за даљи развој овог језгра старе Тополе. Очекује се да ће у наредном периоду он прерасти у нови туристички центар са свим садржајима које савремени туриста тражи.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ