Мени

Слава и Дан општине Топола

Светом архијерејском литургијом коју је служио епископ Шумадијски Јован уз заслужење свештенства Опленачког намесништва са гостима у цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, данас је отпочела прослава Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, дан који Топола прославља као Дан Општине. Уз бројне госте и званичнике Општине Топола, литурнији је пристуствовао и престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином.

Велики број грађана по завршеној литургији кренуо је из порте са литијом до зграде Општине где је пресечен славски колач.
У биоскопској дворани одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Поред одборника, председника Скупштине општине Драгана Јовановића, предсеедника општине Драгана Живановића и чланова општинског Већа, седници је присуствовао и велики број угледних личности нашег привредног и политичког живота. Са говорнице присутнима су се обратили предсеник Скупштине општине Драган Јовановић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић и Александар Богићевић, један од добитника Повеље “Рођење Пресвете Богородице”. Председник општине Драган Живановић уручио је награде и признања славодобитницима о којима Скупштина општине Топола доноси одлуку.

Повеље ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” за допринос у развоју општине Топола добили су (образложење награда даћемо на крају текста): Компанија ГМП Јарменовци, Александар Богићевић и Фудбалски клуб ,,Академија фудбала Дуљај“.

ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола добили су (образложење награда даћемо на крају текста): Ватрогасно-спасилачко одељење Топола, Женски рукометни клуб ,,Колибри“ из Г. Трнаве, Поповић Љубомир, Ракоњац Милутин, Танасијевић Мирољуб, Илић Дејан, Снежана Прокић (уместо ње награду је примио њен супруг Рашко Прокић), Шевић Предраг, Марковић Љубомир, Живановић Бобан, Таковац Јасмина и Миливојевић Микица.

По завршетку свечане седнице у Националном ресторану хотела Опленац уприличена је изложба радова студената архитектонског факултета из Београда – Стара Топола-нови центар. На отварању изложбе говорили су председник СО Топола, Драган Јовановић и декан факултета Владан Ђокић.

ОБРАЗЛОЖЕЊА за доделу награде ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:

Компанија ГМП Јарменовци бави се откупом и прерадом воћа и поврћа са територије Републике Србије. Фабрика је подигнута 1962, а од 2007. је у власништву Горана Петковић. Након што је преузео компанију која је била пред увођењем стечаја, г-дин Петковић је инвестирао у фабрику, сачувао радна места и повезао радни стаж запосленима. Након промене власничке структуре, компанија је проширила своје пословање и отворена су нова тржишта, како широм Европе тако и у Русији и САД. Знатно је повећан капацитет производње, што је довело до инвестиција вредних више од 2.000.000 ЕВРА. Купљена је нова опрема, реконструисан је производни погон, изграђене су нове минусне коморе капациета 2.000 т. И још много тога. Поред дубоко замрзнутих производа, у производњу је враћен и слано-кисели и слатки програм у теглама и лименкама, као што су салате, џемови, ајвари… затим стерилисано и пастеризовано воће и поврће у лименкама, као што су разни компоти, ђувећ, грашак, боранија. Знатан део производње заузима пекмез од шљива где су лидери на Европском тржишту. Компанија тренутно има преко 100 стално запослених радника, и око 200 радника које додатно запошљава у сезони.

Александар Богићевић је завршио Средњу школу ,,Краљ Петар I „ у Тополи смер гимназија. У основној школи био је ђак генерације. У школској 2017/2018 години постао је носилац Вукове дипломе и проглашен за ђака генерације. Током школовања учествовао је на многим такмичењима: регионалном такмичењу из историје, књижевности, републичком такмичењу из географије, као и на републичком такмичењу из историје. Све четири године школовања похађао је и семинаре у истраживачкој станици ,,Петница“ где се бавио истраживањима на пољу историје, а посебно на тему ,,Хуманитарног рада краљице Марије Карађорђевић“.

Фудбалски клуб ,,Академија фудбала Дуљај“ је основан 2009. године у Тополи и већ пуних 9 година представља своју Општину и Клуб на разним спортским манифестацијама широм земље и европе. 13. Јула ове године категорија А (2008/09 плус 2007) освојила је прво место на турниру ,,Сан Марино Куп“, док је категорија (2006/07 плус 05) освојила 4 место на истом турниру када су фудбалери одмерили снаге са тимовима из Италије, Аустралије, Канаде, Египта и са Млате. Академци су на турниру учествовали у две категорије са укупно 28 такмичара. Фудбалски клуб Академија Дуљај је поред тимова из 18 земаља био једини представник Србије. Ово је највећи турнир у Италији за дечаке и девојчице који је окупио преко 3 000 учесника са 5 континената. Клуб је учствовао на овом турниру и 2013. Године када су академци у Тополу донели пехар за освојено 3 место. Током 7 дана трајања турнира поред такмичења имали су прилику и да се друже и са осталим тимовима из целог света. Академци су учествовали на дефилеу на отварању турнира на препуном градском стадиону где су гледаоци имали прилику да поздраве све учеснике уз интонирање химни.

ОБРАЗЛОЖЕЊА за доделу награде ЗАХВАЛНИЦЕ:

Ватрогасно-спасилачко одељење Топола у току 2017. године интервенисало је у периоду од 11.8. до 24.12.2017. године укупно 10 пута због пожара на градској депонији у Тополи изазвано екстремно високим температурама. Акције гашења пожара на градској депонији у Тополи се настављању и током 2018.г. где је ВСО интервенисало у периоду од 23.2.2018. до 8.6.2018. године укупно 7 пута, што збирно чини 17 интервенција гашења пожара на градској депонији. Овим акцијама гашења пожара ВСО Топола је дало значајан допринос у очувању здравља грађана општине Топола, као и у очувању животне средине. Такође током проглашене ванредне ситуације на територији општине Топола поводом елементарних непогода изазваних обилним падавинама и градом у периоду од 14.6. до 20.6.2018.г. ВСО Топола је учествовало у акцијама црпљења воде из бунара у Наталинцима укупно 4 пута. Током 2018.г. наставља се са повременим допремањем техничке воде истуреним одељењима ОШ ,,Карађорђе“ у с.Крћевац и ,,Живко Томић“ у с.Пласковац.

Женски рукометни клуб ,,Колибри“ из Г. Трнаве је основан 1981. године. Тренутно има регистровано 30 играчица узраста од 10-18 година које се такмиче у две категорије. Једини је сеоски женски рукометни клуб у целој Шумадији. Годинама остварује изузетне резултате, а најновији је освајање трећег места у обе категорије на трећем међународном рукометном турниру „Бијељина куп 2018“. Годинама клуб организује и две манифестације у селу „Трнавачки бисери“ у јуну месецу и „Трнавачки минић“-меморијални турнир Ивица Радивојевић у септембру. Клуб воде мештани из Горње Трнаве који добрим делом и финансирају и такмичења и одржавање меморијала.

Поповић Љубомир, из Тополе По занимању је конобар. Вишеструки је добровољни давалац крви. Велики је хуманиста. До сада је крв дао 123 пута и самим тим је спасао много живота.

Ракоњац Милутин је у Полицијској станици Топола распоређен на пословима сузбијања општег криминалитета и у досадашњем периоду је постигао изузетне резултате из ове области, чиме је допринео очувању стабилне безбедносне ситуације на подручју општине Топола. Крајем 2017. и током ове године именовани је расветлио кривично дело крађе из Ливнице ,,Стара Варош“ у Тополи, пронашао је извршиоца кривичног дела тешка крађа у с. Шуме, где је том приликом одузет златни накит, новац и телефон и где су наведени предмети враћени власнику, расветлио је крађу из маркета Идеа у Тополи, расветлио крађу два телефона марке ,,Самсунг НОТЕ8 и марке Ајфон 7“. Такође је расветлио крађу пешачког моста у селу Бор и тешку крађу у Наталинцима, КУД-у ,, Опленац“, расветљене су и крађе бицикла и сухомеснатих производа из СУПР ,,Апсолутно добра клопа“. Ракоњац је остварио и завидне резултате на осталим пословима из области безбедности у заједници.

Танасијевић Мирољуб, секретар ОШ ,,Карађорђе“ Топола рођен је 1955. године, завршио је Правни факултет, отац је двоје факултетски образоване деце. Пре него што је постао стручни сарадник у Основној школи „Карађорђе“, Мирољуб је имао дугогодишњи адвокатску праксу и искуство. Изузетно одговоран однос према послу, као и добри односи са свим радницима школе, првенствена су препорука за добијање ове награде. Мирољуба сви запослени познају као радну, вредну и за сарадњу спремну особу. Својим радом допринео је напретку и угледу школе.

Илић Дејан из Тополе је светски признат карлинг мајстор са највише признања у општини Топола. Освојио је многобројне златне и сребрнe медаље на разним такмичењима у земљи и иностранству. Бивши је одбојкашки првотимац Партизана, а сада се вратио у свој матични клуб Одбојкашки клуб „Карађорђе“ како би својим искуством помогао да се одбојци у Тополи врати стара слава.

Снежана Прокић из Доње Шаторње Дугогодишњи је радник, а сада управник Поште у Доњој Шаторњи са радним стажом од 33 године. Свих ових година љубазна и насмејана је излазила у сусрет свим грађанима. Својим несебичним залагањем и сталним акцијама радила је на дружењу и улепшавању свог села. Члан је Удружења волонтерски центар ,,Опленачко срце“ огранак Шаторња.

Шевић Предраг из Блазнаве, члан је Волонтерског центра „Кораци“ Топола. Својим радом је дао посебан допринос у протеклој години на јачању волонтерског рада у малим срединама, повезивањем старости и младости, уређењем заборављених простора, запуштених јавних површина у центру села, крај бивших канцеларија и споменика. Уједно је и подстицао све чланове на квалитетнији и бољи рад.

Марковић Љубомир пољопривредник из Жабара, приватним послом се бави још од малена када је са својим оцем почео да ствара породични бизнис у коме је и данас успешан. Вољан је да учествује и помаже мештанима, као и Месној заједници. Више пута је донирао сеоске фудбалске турнире, као и сам Фудбалски клуб Жабаре. Учествовао је у уређивању сеоског гробља, пута, крчењу врзина и свему што је требало.

Живановић Бобан из Д. Трнаве је завршио средњу школу са звањем бравар – монтер. Од 2013. године запослен је при „Милановић инжињерингу“ у Собовици, као главни руководилац на пословима грађевинарства. Велики број мештана Доње и Горње Трнаве је на његов предлог запослено у „Милановић инжињерингу“. Председник је Омладинског фудбалског клуба „Трнава“ и члан председништва Фудбалског клуба „Будућност Милановић“, преко којих је веома активан у организовању спортских активности. Главни је организатор спортских дешавања која окупљају велики број деце и младих људи, пре свега у фудбалу, уз бесплатно учешће такмичара.

Таковац Јасмина, домаћица из Горње Шаторње је мајка петоро, здраве и лепо васпитане деце. Има 33 године која и поред својих обавеза око подизања и васпитавања деце несебично помаже на уређењу Манастира Никоље и у манастирским светковинама.

Миливојевић Микица, из Пласковца 15 година ради на противградној станици у Пласковцу. Бави се искључиво воћарством а обрађује више од 20 хектара и све је под воћем.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ