Мени

Три награде на једном фестивалу

Председник општине Драган Живановић примио је данас у скупштинској сали општине чланове Драмског студија КУД “Опленац”. Повод је заиста сјајан успех глумаца из Тополе постигнут на 47. Фестивалу драмских аматера (ФЕДРАС) у Малом Црнићу. Представа “Приче Великог рата” Драмског студија, у продукцији Културног центра Топола, донела је у град подно Опленца сијасет награда са овог престижног такмичења драмских аматера.

У конкуренцији десет представа “Приче Великог рата” освојиле су: – Трећу награду за представу у целини; – Специјалну награду Фестивала за колективну игру; – Награда за најбољу женску епизодну улогу додељена је Биљани Томасовић.

Поред разговора о наградама и представи на пријему је сагледавано и тренутно стање Драмског студија, потребе, као и даљи кораци. Најављено је и одржавање представе “Приче Великог рата” за грађанство Тополе. Представа ће се играти 10. новембра у дворани Културног центра. Поред тога разговор је вођен и у правцу одигравања представе у другим градовима Србије и Републике Српске. Док ово пишемо сазнајемо да је уговорено гостовање крајем новембра у Јагодини.

Председник Живановић се на почетку разговора захвалио глумцима који су у најбољем светлу презентовали Тополу. Честитајући им на успеху нагласио је да у културном погледу постају заштитни знак свога места. Пожелео је да у наредном периоду припреме и одиграју “још нових и успешних представа, на радост нас који поштујемо и волимо позориште”.

Биљана Томасовић се са своје стране захвалила председнику општине пре свега на осећају за културна дешавања у Тополи. О самим наградама, не желећи да издваја своје име, посебно је истакла Специјалну награду за колективну игру. Специјална награда говори сама за себе јер “то значи да нисмо имали слабо место” у трупи – с правом и разлогом тврди Биљана Томасовић.

Само проглашење победника иде оваквим мишљењима у прилог. Три награде на једном фестивалу. То до сада ни једна позоришна дружина није донела у Тополу. То успех чини још изузетнијим.

-Никада до сада једна представа на једном фестивалу није у Тополу донела три награде. Освајане су појединачне, али у овом броју никада. То ће сигурно остати забележено у аналима културе у Тополи – рекао је редитељ представе Зоран Павлићевић, који је, слободно можемо рећи, велики део живота поклонио даскама које живот значе.

Павлићевић је рекао да је дружина од дванаест аматера урадила све што је било у њиховим могућностима. Признања су доказ да су то добро урадили. Представа “Приче Великог рата” је рађена у спомен на наше претке, у оквиру годишњице обележавања пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије. Општи став на фестивалу је поводом тематике драме био да је управо Топола та која на овакав начин и треба да обележи такав јубилеј. Треба истаћи и да је екипа глумаца у представи у великој мери подмлађена што је на фестивалу такође примећено.

-За драмски аматеризам ово је изванредан успех. Аматеризам није љубав, то је дијагноза. Ми то радимо чисто, из срца. Ово испред нас је доказ да смо добро своје слободно време и утрошили – закључио је Зоран Павлићевић.

Пре него што напишемо и коју реч о самом фестивалу, наведимо и стурчни жири који је одлучивао о овогодишњим наградама. Реч је о глумцима, професионалцима који познају и разумеју и изговорену реч и израз и покрет и сцену: Лидија Вукићевић, Слободан Ћустић и Александар Дунић.

ФЕДРАС (Фестивал драмских аматера Србије) је основан 1972. године са циљем да поспеши и афирмише позоришну уметност. Почео је ненаметљиво да би убрзо окупио сва аматерска позоришта и драмске секције при културно-уметничким друштвима многих крајева Републике Србије. Данас је то манифестација од значаја за читаву Републику. ФЕДРАС доживљава сваке године у октобру свој прави процват када се Мало Црниће и мештани овога краја окупљају и уживају у мајсторијама аматерских позоришта. Организатори ФЕДРАС-а су Центар за културу Мало Црниће са својим телима, општина Мало Црниће и Савез аматера Србије.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ