Мени

Новинари против депопулације у Србији

У петак, 2. новембра, у сали Визиторског центра у Тополи, одржан је стручни скуп представника регионалних и локалних медија о теми „Депопулација становништва Србије, стање и трагични трендови и прогнозе у програмима локалних и регионалних медија“.

Организатор скупа био је Радио ИФМ из Тополе, а подржан је од Министарства културе и информисања. На скупу су додељене новоустановљене награде које носе име једног од пионира борбе против „беле куге“, др Марка Младеновића. Поред награђених присутнима су се обратили помоћник министра културе Славица Трифуновић и у име локалне самоуправе председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић. На својеврстном медијском форуму усмереном ка борби против депопулације у Србији и улози новинара и медија, свако са свог аспекта, говорили су др Иван Ж. Маринковић, др Мирко Милетић и др Зоран Јевтовић. Др Маринковић из Института друштвених наука говорио је о депопулационим трендовима у Србији, док су др Милетић и др Јевтовић говорили о медијској обради депопулације, посебно беле куге. О садржајима на скупу биће сачињен зборник докумената и казивања.

За медијски допринос борби против депопулације у Србији плакете су добили: Катарина Ђорђевић из Београда за текстове под насловом „Пражњење Балкана“; Александар Нићифоровић из Новог Пазара за телевизијску репортажу „Тројке из Новог Пазара“; Јелена Стојковић из Врања за репортажу „Костин осмех нам враћа наду у живот“. Посебну награду за изузетан медијски допринос у борби против депопулације у Србији добио је Милан Поповић из Београда за телевизијски серијал „Задња кућа Србија“. Редакција РТВ „Коперникус“ из Јагодине добила је плакету за колективну редакцијску посвећеност.

У свом обраћању Драган Јовановић је указао на проблем смањења наталитета који је препознат и као национални и као локални. Форуму је предочио неке од мера које је предузела Топола као локална самоуправа. Навео је помоћ која се упућује свакој мајци која роди дете, а није у радном односу – новчана у трајању од девет месеци са доприносима. Такође помоћ за треће дете и др. Навео је Јовановић и пример помоћи породици Јевтић из Светлића са десеторо деце, којој је уз помоћ предузећа Трнава промет и Општине саграђена и опремљена кућа као добар пример који је требао да охрабри и друге. Између осталог он је изнео и запажање да већи број деце имају породице слабијег имовног стања у односу на боље ситуиране.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ