Мени

Треба само бити човек

Зашто добровољно давати крв? Ко је може давати? Зашто је битно давати је редовно? Поменута као и многа друга питања само су нека у низу на које се одговори наизглед могу дати и са једном речју: Хуманост, несебичност, племенитост, припадност… Међутим да све није баш тако једноставно показују подаци који су за Србију прилично поражавајући и захтевају много ширу друштвену акцију – промоцију – кампању.

Ни Топола као општина у погледу добровољног давања крви није изузетак. Црвени крст Топола, поред редовних месечних акција које се организују у сарадњи са Заводом за трансфузију крви, непрестано ради на анимацији што већег броја људи који би се акцијама одазвали. На последњој, децембарској акцији крв је дало 37 давалаца, а од тога 5 средњошколаца.

Млади људи, у овом случају средњошколци, представљају, рекло би се, посебну циљну групу. У овој години 42 ученика први пут је дало крв. Иницијатива мотивације младих људи да се укључе у добровољно давалаштво крви потекла је од стране Славице Топлице, заменика председника општине. У том смислу је и недавно предавање одржано у Средњој школи “Краљ Петар I”. Средњошколцима четврте и треће године, као потенцијалним и будућим даваоцима, предавање на тему добровољног давања крви одржао је Миле Машковић из Института за трансфузију крви Србије. Ученици су том приликом добили одговоре на бројна питања, међу којима су и она с почетка текста, а тичу се добровољног давања крви. Сазнали су и конкретно стање добровољног давалаштва крви у Србији. Поменимо да су свега три од сто становника Србије добровољни даваоци. Треба знати и да 65% популације у старосној доби од 18 до 65 година могу бити даваоци и да свега 5% од могућих давалаца даје крв. Такође, да је мушкарци дају максимално четири, а жене три пута годишње…. Говорило се о значају једне јединице крви… Укупно узев, говорило се о свему ономе што би једног младог човека могло да подстакне да постане добровољни давалац крви.

Истина, зар се сазнањем да је овим чином спасен нечији живот човек у својим сопственим очима не осећа некако узвишено. Најчешће никада неће ни знати коме је конкретно помогао, али зна да јесте. Није био себичан. Био је хуман, племенит – једноставно, био је човек.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ