Мени

Пелцер који се мора примити

У скупштинској сали Општине Топола, данас је за пољопривреднике, воћаре и повртаре, организован скуп у циљу упознавања са Пројектом 50 хектара противградне мреже за 50 газдинстава у општини Топола. Састанак је водио и са идејом и планом упознао пољопривреднике председник Скупштине општине Драган Јовановић.

Реч је, како је објаснио Драган Јовановић, о удруживању снага државе, Општине, банака и осигуравајућих кућа у омогућавању подизања повољних кредита за подизање противградних мрежа. Са реализацијом пројекта кренуће се већ у другој половини јануара 2019. У овој фази кредити ће се одобрити за 50 регистрованих газдинстава која имају “више од једног хектара воћа или више од 40 ари поврћа”- рекао је Јовановић. Банке ће давати кредите на 10 година. Општина са своје стране ће на себе преузети покривање камате за тај период, а држава ће преко Министарства пољопривреде давати субвенцију од 50% на инвестицију. Са овим планом општина ће наступати у наредних пет година. Јовановић је изразио наду да ће то бити “пелцер” и другим општинама да крену стопама заједничког удруживања у циљу решавања проблема заштите који пољопривреднике непрестано прати.

И питања пољопривредника ишла су у правцу за који се да закључити да је интересовање већ заиста велико. На овај начин може се добити на стотине хектара под заштитном мрежом. Смањиће се ризици од града. Са набавком мрежа за педесет хектара добила би се и повољнија цена. Такође, чуло се, тражиће се да се и произвођачи стубова и мрежа удруже како би набавка била обједињена…

О идеји постављања противградних мрежа већ смо писали, тако да данашњи састанак представља корак ка његовој реализацији. Реч је о првом пројекту овакве врсте у Србији тако да ће се његова промоција наставити и у данима који долазе кроз организовање оваквих скупова по селима.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ