Мени

Топола у програму Exchange 5

На свечаности организованој јуче у Клубу посланика у Београду, представници 18 градова и општина Србије потписали су уговоре за спровођење пројеката у области управљања имовином у оквиру грант шеме програма Exchange 5. У име Тополе уговор је потписао председник општине Драган Живановић. Укупна вредност пројеката износи око 3,5 милиона евра. Донација Европске уније износи око три милиона евра, а остатак представља суфинансирање од стране корисника. Предвиђено трајање пројекта је од 12 до 18 месеци.

Церемонији потписивања уговора претходила су уводна обраћања. Присутнима су се са говорнице обратили министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић, помоћник министра финансија – сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Марко Јовановић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, је рекао да су градови и општине успешно прошли селекцију за добијање средстава из фондова Европске уније. Нагласио је да је управљање имовином област која захтева темељно уређење и да заслужује европску подршку. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да програм Exchange 5 за Србију означава припрему за њено укључење у европске принципе политичке солидарности. По њеном мишљењу јако је важна координација Министарстава за европске интеграције, државне управе и локалне самоуправе и финансија. Са друге стране локалне самоуправе морају ојачати своје капацитете за коришћење фондова Европске уније, а добар ефекат програма ЕУ може се остварити само ако постоји сарадња на свим нивоима власти. Оцењујући важност пројекта “Ефикасно управљање локалном јавном имовином” председник општине Драган Живановић је рекао да је дефинисање власништва један од предуслова доброг и домаћинског односа према имовини и полазна тачка у привлачењу инвестиција и отварању нових радних места у будућности.

Програм Exchange 5 финансира Европска унија из средстава IPA 2014 почев од априла 2017. године. Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник Програма у смислу индиректног управљања средствима, а значајну улогу има и Министарство финансија. Подршка у области управљања имовином усмерена је на подизање финансијских капацитета локалних самоуправа и конкурентности домаће привреде. Програмске активности су у функцији унапређења ефикаснијег спровођења Закона о јавној својини на локалу, других системских прописа и пратећих подзаконских аката. Програм подржава локалне самоуправе у процесу пописа и евиденције јавне имовине која представља предмет преноса власништва на локалне самоуправе, као и успостављање одрживих организационих структура за управљање имовином, унапређење база података за вођење евиденције непокретности у складу са домаћим законодавством, финансирањем геодетских снимања надземних и подземних структура – објеката и мрежа, израде елабората за етажирање, припреме катастарских и топографских планова – мапа, израчунавањем вредности непокретности итд.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ