Мени

Обавеза сечења растиња поред путева

Надлежне инспекције Општине Топола од данас крећу у контролу искрчености растиња и одводних канала поред путева у Месним заједницама.

Поједини путеви, без обзира да ли имају асфалтну или макадамску подлогу, небригом власника парцела постају готово непроходни. Због тога ће комунална инспекција свакога дана обилазити по једну Месну заједницу. Председник Скупштине општине Драган Јовановић као једно од решења овог проблема види у приватно јавном партнерству.

Редослед обиласка Месних заједница:

Понедељак, 01. јул – од 8 часова инспекција обилази МЗ Блазнава;

Уторак, 02. јул – од 8 часова МЗ Доња Шаторња;

Среда, 03. јул – од 8 часова МЗ Белосавци;

Четвртак, 04. јул – од 8 часова МЗ Пласковац;

Петак, 05. јул – од 8 часова МЗ Овсиште.

До петка ће изаћи распоред обиласка за наредну недељу. Инспекција ће најпре тамо где растиње треба уклонити писати опомене да се у року од 7 дана уклони. За поједине прекршаје као што је затрпавање канала за одводњавање писаће се мандатне казне на лицу места. Уколико се растиње у датом року не уклони председник Месне заједнице ће о томе пренети информацију инспекцији што подразумева даље процесуирање случаја надлежном суду.

Председник Скупштине општине Драган Јовановић апелује на становништво да искрчи растиње и врзине које имају поред пута. Он указује да је берба воћа већ почела, да креће жетва и да је потребно насипати и уредити и атарске путеве, а за то је неопходно да њихово окружење буде очишћено. То наравно важи и за постојеће и макадамске и асфалтне путеве. Јовановић поред председника Месних заједница и њихових чланова моли и грађане, који желе да се ово стање уреди, да се укључе у акцију. Као једно од дугорочних решења управо уређења постојећег стања председник Скупштине општине Топола види у приватно јавном партнерству. Сматра да, ако се могло уредити и поспремити смеће на сеоском подручју, кренути са уређењем сеских гробаља, може се решити и питање растиња поред путева. За тако нешто урадио би се пројекат одржавања на теритторији општине, склопио уговор на 5 до 10 година, а одржавање простора око путева би се плаћало преко пореза.

-Дао сам задатак мојим сарадницима да покушамо да напревимо целовит пројекат одржавања растиња на целој територији општине, да покушамо да идемо са приватно јавним партнеством, нпр. на пет или 10 година. Општина би посао преузела на себе да се једном направи прецизна мапа колико је у сваком селу потребно новца за одржавање ових путева и да се онда преко пореза на имовину плати ово кошење и решимо проблем једном за свагда, закључио је на крају председник СО Драган Јовановић.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ