Мени

Уређење сеоских гробаља

Уређењем гробља у Белосавцима, општина Топола је кренула са реализацијом пројекта чишћења и одржавања сеоских гробаља на својој територији.

Уговор о јавно-приватном партнерству за одржавање сеоских гробаља општина Топола је склопила на десет година. На годишњем нивоу инвестиција ће износити око 6,5 милиона динара и плаћаће се средствима из општинског буџета. Извођачи радова су “FCC EKO” doo Београд и “FCC Kikinda” doo Кикинда. Пројекат обухвата 44 сеоска гробља. на близу 40 хектара, где ће поред чишћења и одржавања током године бити постављени контејнери и канте за комунални отпад. На тај начин избећи ће се и перманентно стварање малих дивљих депонија.

О предностима јавно-приватног партнерства за одржавање сеоских гробаља може се доста тога рећи. Топола ће, уз организовано одвожење смећа са сеоског подручја што је чини јединственом у Србији, уредити још једну област што ће је такође чинити препознатљивом. Пре свега добиће се уређена слика простора каква доликује култури једне заједнице. Гробља ће се одржавати без обзира на период године, што значи да ће се чистити и у време снежних падавина. Пошто је комунална уређеност једна од основних делатности локалне самоуправе, надзор над овим пословима вршиће општинско одељење за инспекцијске послове.

Када се погледа финансијски ефекат овако уговореног посла и ту се да уочити низ погодности за “џеп” грађана. До сада су поједина села самоиницијативно прикупљала средства за сређивање својих гробаља по принципу “како ко да”. Сада више ни за то неће имати потребе. Пошто се читав посао финансира из буџета општине додатних трошкова око уређења гробаља неће бити. И проширење гробаља Општина ће у сарадњи са Месним заједницама преузети на себе, јер ће и то питање неминовно доћи на дневни ред. Све у свему, сви су изгледи да ће се на овај дугогодишњи проблем ставити тачка, а резултати ће се врло брзо показати у пракси.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ