Мени

Дан и слава општине Топола

Литургијом у цркви Пресвете Богородице у Карађорђевом граду отпочела је слава и Дан Општине Топола.

Литургију је служио Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. Након литије која је ишла улицама Тополе, славски колач пресечен је испред зграде Општинске управе. У дворани Културног центра одржана је свечана седница Скупштине општине Топола на којој су уручене награде и признања које је уручио председник општине Драган Живановић. Гостима се обратио председник Скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић, а у име награђених Младен Кременовић. Химну Боже правде отпевао је црквени хор “Опленац” из Тополе. Присутнима је приказан и краћи филм о достигнућима Општине Топола у протеклих годину дана.

Добитници награде “Рођење Пресвете Богородице” су: Предраг Перуничић, државни секретар за спорт (није био присутан – награда ће му се уручити на предстојећој Опленачкој берби), Младен Кременовић, власник занатске радње ,,Лиграп“ д.о.о. Белосавци и Душица Павлићевић, ученик генерације Средње школе ,,Краљ Петар I“ у Тополи.

Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола су: Проф. др Александар Б. Срећковић из Тополе, Зорица Станковић, радник Општинске управе општине Топола, Нада Илић, повереник за избегла и прогнана лица из Тополе, Момир Јеремић, угоститељ из Доње Шаторње, Манојло Јокић, привредник из Тополе, Арсен Арсеновић, директор Службе за катастар непокретности, Драган Милановић, проф. физичког васпитања из Тополе и

Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ из Тополе.

Образложења награда:

Добитници награде “Рођење Пресвете Богородице”:

1-Предраг Перуничић рођен је 27. јуна 1967. године у Пљевљима. Завршио је Економски факултет. Његовом великом заслугом добијена су средстава од стране Министарства омладине и спорта за реализацију изградње трибина фискултурне сале ОШ „Карађорђе“ у Тополи, фискултурне сале у ОШ „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи и фудбалске спортске терене. Поред тога и донатор је спортских реквизита. Велики је пријатељ и чест гост Тополе.

2-Младен Кременовић основао је 1981. године занатску радњу која се бавила ливењем бронзе и алуминијума, а 1989. године је регистровао предузеће ,,Лиграп“ д.о.о. са седиштем у Белосавцима и то је било друго производно предузеће на територји општине Топола. Данас је предузеће које запошљава 120 радника на две локације – Белосавци и Нови Сад. Бави се ливењем челика, прохрона, сивог и нодуланог лива а са поносом се може рећи да је Ливница која је урадила највише црквених звона у историји српског народа.

3-Душица Павлићевић је завршила Средњу школу ,,Краљ Петар I“ у Тополи, општи смер гимназије. Упоредо са основном школом, похађала је и завршила Основну музичку школу „Петар Илић“ . У школској 2018/2019. години постала је носилац Вукове дипломе и проглашена за ђака генерације. Током школовања учествовала је на мноогим такмичењима: регионалном такмичењу из енглеског језика, књижевности и историје, као и на републичким такмичењима из латинског језика, хемије и географије. Похађала је семинаре у истраживачкој станици ,,Петница“ где се бавила истраживањима на пољу историје. Активно се бави спортом од 9. године, а тренутно наступа за ЖФК ,,Раднички“ из Крагујевца и такмичи се у Суперлиги Србије.

Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола:

1-Професор др Александар Б. Срећковић је рођен 27.9.1945. године у Тополи. Осмогодишњу школу завршио је у Тополи, а Гимнзазију и Физички факултет у Београду. Доктор је физичких наука и редовни професор физичког факултета Универзитета у Београду. Објавио је преко 100 научних радова у међународним часописима и научним конференцијама који су цитирани преко хиљаду пута. Осим истраживања из области физике више од 20 година бави се изучавањем родослова фамилија и њиховог порекла из Тополе, Божурње, Трнаве и Шума. Посебно га интересује развој Тополе од средине 19 до средине 20 века. Објавио је неколико радова о тополским учитељима, занатлијама и свештеним лицима. Објавио је укупно 25 радова из ове области везаних за Тополу и њену околину у часописима Тополски записи, Вукова Задужњина, Змајевац и Каленић.

2-Зорица Станковић је у Општини Топола – Општинској управи радила почев од 17.12.1984 године па све до 24.12.2018 године, вршећи послове свог радног места, када је отишла у заслужену пензију.

Када је у питању Зоричин рад мора се истаћи пре свега професионалност, ефикасност, стрпљивост, флексибилност, колегијалност, несебичност и изузетна љубазност. Све наведене особине, што је најважније, биле су присутне како за време радног времена тако и ван њега, што је за данашње време права реткост. На тај начин и Општинску управу чинила је квалитетнијом и доступнијом.

3-Нада Илић повереник за избегла и прогнана лица годинама брине о избеглим и прогнаним лицима преко Комесаријата за избеглице и то у решавању стамбених проблема; изналажењу домова, кућа, станова, као и :

Набавци грађевинског материјала за изградњу и доградњу кућа, набавци огрева, набавци пакета хране, средтава за хигијену, комуницирању са Комесаријатом, општинским службама, Црвеним крстом, МУП-ом у решавању проблема документације,потврда, личних карата итд. Учинила је да име „прогрнана лица“ не буде толико тужно, да живот прогнаним и избеглим лицима буде лагоднији.

4-Момир Јеремић рођен је 5.9.1956. године у Тополи. Биви се угоститељством. Ожењен је и отац двоје деце. Донатор је средстава за изградњу Парохијског дома у Блазнави као и амбуланте у Доњој Шаторњи.

5-Манојло Јокић из Тополе, рођен је 26.7.1942. године. Власник је самосталне занатске радње ,,Милер“ почев од 1.3.1979. године, која је једна од најстаријих и најугледнијих предузетничких радњи у општини Топола. Ове године је тачно 40 година од оснивања.

6-Арсен Арсеновић рођен 1954. године. Стално запослен као геодетски инжењер у Општинској геодетској управи Аранђеловац од 1978. године која касније прераста у РГЗ – Служба непокретности Аранђеловац где ради као оперативац на теренским пословима одржавања премера и инжењрске геодезије. 20.6.2001. године постављен је за директора Службе за катастар непокретности Аранђеловац до 27.10.2014. године од када је на месту руководиоца – шефа Службе за катастар непокретности Топола. Његовом заслугом сачуване су земљишне књиге од пропадања.

7-Драган Милановић, проф. физичког васпитања из Тополе је човек изузетних квалитета и извео је многе генерације и утицао на њих као педагог. Својом стручношћу и квалитетима помаже како деци тако и својим колегама. Својим ведрим духом и љубљвљу према спорту, проф. Драган је многе ђаке усмерио да постану како спортисти тако и његове будуће колеге. Његов младалачки дух и даље позитивно утиче на колектив школе и ђаке и уноси добро расположење где год се појави. У току свог досадашњег рада у школи професор Драган је са својим ученицима постигао мнобројне успехе на такмичењима. И даље се неуморно залаже да ученици заволе спорт и физичко васпитање и да схвање његов значај.

8-Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ из Тополе основан је 1964. године. Од оснивања па до данас Клуб се такмичио у свим лигама бивше Југославије и више пута у Србији.Од 2004. године Клуб формира и женску селекцију која је у току овог периода била два пута првак лиге и два пута су се такмичиле у другој лиги. Један од највећих успеха што се сениорске екипе тиче је пласман у ¼ купа Југославије, као и то што ће се Клуб ове године такмичити после 20 година у Првој Б Лиги. Због наведеног одбојка је постала и остала спорт један у Тополи и шире.

Фотографије: Фото Неша

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ