Мени

Наводњавање воћних засада

Обележавањем будуће трасе, започела је реализација пројекта од великог значаја за економски развој општине Топола. На терену се већ налазе геометри који обележавају путању цевовода који ће бити у стању да на потезу Блазнаве, Пласковца и Винче наводњава више од 350 хектара, односно око 900 парцела под воћним засадима.

Извођачки пројекат завршава Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда. Процене су да вредност целокупне инвестиције износи преко 3 милиона евра. Пројекат ће заједнички реализовати републичка дирекција за воде, Влада Србије, Општина Топола и Удружење корисника вода “Јасеничке капи”.

Истичући значај овако капиталног пројекта, председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић се најпре “поучен искуствима из прошлости” на лицу места упознао са будућом трасом. Каже да је остало још “неких 20-ак парцела да добијемо сагласност за прелаз цевовода.” Једини проблем види на имањима где оставински поступак око наслеђа још није завршен, али се и ту нада повољном решењу. На састастанку са воћарима у Винчи размотрени су најважнији моменти пројекта. Председник Скупштине наглашава да се поред трасе главног цевовода, мора тачно утврдити куда воде “примарни и секундарни водови као и аумулациони базени”. Ту су и комплетне електро инсталације, пумпе и све друго што чини један сложен систем који треба одржавати.

-Ово је тек први корак и око овога нас очекује пуно посла, а један веома важан је и формирање водопривредне задруге у коју ће ући сви корисници овога система. Немамо сличних примера у Србији тако да нас чека пионирски посао да све урадимо самостално – додао је Јовановић.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ