Мени

Необавештени министар

Дуги низ година Општина Топола издваја значајна средства у инвестиције које ће подстаћи и на знатно виши ниво подићи њену привреду, а тиме и утицати на њен економски развој. Другим речима улагање у капиталне инвестиције представља један од њених приоритетних задатака. Посебан акценат том приликом ставља се на развој воћарства о чему сведоче и плантаже воћа које се могу видети у селима тополске општине.

Данас је општину Топола посетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, Бранислав Недимовић. На око, неупућеном посматрачу деловала би то једна од бројних посета министра пољопривреде каквих је претходних година било у више наврата. Приликом тих посета министар није штедео речи хвале на рачун улагања напора у правцу развоја пољопривреде, као и напора које у истом том правцу улаже руководство ове шумадијске општине. Између осталог, није сигурно без разлога својевремено привредна делегација најмногољудније земље света – НР Кине посетила општину Топола. На њеном челу налазио се министар пољопривреде Кине Хан Чангфу. У пратњи министра из Кине налазио се и министар пољопривреде Републике Србије – Бранислав Недимовић. Било је то, подсетимо, 16. јануара 2017. године…..

Међутим, приликом данашње посете општини Топола, министар Недимовић даје изјаву којом критикује Општину због тога што ни динара не улаже у развој система за наводњавање засада воћа…

На овом месту се мора стати. Одакле министру овакав податак? Не рећи, ко то каже, већ једноставно ко му је то рекао??? Ко је извор такве информације и одакле је извучена? Сама реч министра, без обзира ко то био, као таквог има одређену тежину. Самим тим, баш због тога и информације које му се дају морају бити прецизне и тачне. Дакле мора се информисати о правом стању ствари – онаквом какво је на терену, у стварности – засновано на чињеницама. У супротном, ако се и зарад дневне политике изнесу неистинити подаци, неће се или нико неће рећи нису му дали право стање ствари већ, благо речено, министар не говори истину.

А право стање ствари управо на терену је потпуно супротно. Јавност, не само општине Топола, је упозната са идејом и реализацијом пројекта „Унапређење економског развоја подршком гајењу воћа у општини Топола“ од краја 2018. до априла 2020. године.

Пројекат је финансиран средствима донација Европске уније – Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге  – УНОПС ЕУПРО и средствима Општине Топола.

Укупна вредност буџета пројекта је била 48.913 евра. Од тога 30.000 евра су донаторска средства, а 18.913 су средства Општине. Сарадник на пројекту било је Удружење грађана „Јасеничке капи“ за чије потребе је рађен пројекат дистрибутивне мреже.

Циљ пројекта је био: Израда техничке документације за изградњу дистрибутивне мреже система за наводњавање „Јасеничке капи“. Техничку документацију је одрадио Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ АД из Београда.

У динарима реализована вредност пројекта је:

-Средства донатора 3.535.714,36 динара;

-Средства Општине Топола 2.596.787,85 динара.

Укупно: 6.132.502,21 динар.

Из овога произилази да је учешће донатора 30.000 евра, а учешће Општине Топола 22.517,02 евра због трошкова ПДВ-а које је платила Општина Топола.

Свеобухватни циљ пројекта је допринос унапређењу економског развој у општини Топола кроз подршку производњи воћа израдом пројектно техничке документације за разводну мрежу – систем за наводњавање пољопривредног земљишта којим ће се створити услови за изградњу система за наводњавање преко 300 хектара засада воћа у Тополском крају. Пројектом су обухваћене пољопривредне парцеле чланова Удружења „Јасеничке капи“, у катастарским општинама Винча, Пласковац и Блазнава.

 

 

 

 

 

 

30.05.2020.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ