Мени

Владика Јован у посети радовима на цркви у Жабарима

Његово преосвештенство епископ Шумадијски Јован посетио је данас Жабаре и упознао се са радовима на уређењу цркве Светог Преображења.
Епископа су у порти цркве дочекали чланови црквеног одбора и председник општине Игор Петровић. Планирано је да се на храму уради нова кровна конструкција, изврши укрућење зидова, лимарски радови и радови на изради унутрашњег свода.

Владика Јован је изразио задовољство и неизмерну захвалност доброчинитељима који су “имали вере и слуха да се црква доведе у ред да нам се не сруши на наше сопствене очи”. Нагласио је да ће се рестаурацијом цркве сачувати и углед њених градитеља. Говорећи о њеном стањеу рекао је да је било такво да јој је била потребна хитна реконструкција и додао: “Изгледала је као мајка коју су деца напустила”. Владика је такође позвао верни народ да се не оглушује на црквено звоно, већ да се одазива и посећује како овај тако и остале храмове.

Подсетимо да је храм у Жабарима изграђен је и освештан 1862. године. Поред Жабара био је саборни храм за још три села – Горович, Јунковац и Загорицу.

 

 

                                                                                                                                 07.9.2020.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ