Мени

Слава и Дан Општине Топола

Општина Топола обележила је данас своју славу Рођење пресвете богородице – Малу Госпојину, која је уједно и Дан општине. Свечаност је започела Литургијом у цркви Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, а наставила се литијом улицама Тополе, сечењем славског колача и свечаном седницом Скупштине општине Топола. На простору Карађорђевог града у поподневним сатима организован је Етно сајам на коме је предвиђен наступ културно уметничких друштава, радионица за израду пита и гибаница и концерт Ане Бекуте.

Литургију испред цркве Пресвете Богородице у Карађорђевом граду служио је Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва и помоћ црквеног хора “Опленац”. Након литије улицама Тополе, славски колач пресечен је испред цркве Пресвете Богородице.

У дворани Културног центра одржана је свечана седница Скупштине општине Топола на којој су уручене награде и признања које су доделили председник општине Игор Петровић и председник Скупштине општине Миодраг Миловановић. Присутнима су се обртили председник Скупштине Миловановић, председник општине Уб и уједно председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић, а у име награђених Предраг Михаиловић, председник Одбојкашког клуба “Карађорђе”. Химну Боже правде отпевао је црквени хор “Опленац” из Тополе, а свечаност је увеличала женска певачка група Културно уметничког друштва “Опленац” из Тополе.

На почетку свог излагања председник Скупштине општине Топола, Миодраг Миловановић је прочитао поздравно писмо Бранка Ружића, министра за Државну управу и локалну самоуправу. Миловановић је казао да му је част што се налази овде и додао да ће свакодневно радити на томе да допринесе развоју Тополе.

-Колевка српске независности данас одише много бољим потенцијалима како за привредни тако и за друштвени развој који ћемо, сигуран сам, сви овде, трудити се да унапредимо – рекао је изјмеђу осталог председник Скупштине општине.

Добитници повеље “Рођење Пресвете Богородице” су: Фондација Новак Ђоковић (представници нису били присутни), Дејан Чоловић – власник Фондације “Бекамент”, Одбојкашки клуб “Карађорђе” и Радован Симић – угоститељ из Тополе.

Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола су: Народни музеј у Аранђеловцу, Радослав Ранитовић – пољопривредник из Горње Шаторње, Светомир Јаковљевић из Тополе, Кристина Ивановић – ученица Средње школе “Краљ Петар I” Топола, Александар Глишић – пољопривредник из Шума, Данијела Марковић – волонтер из села Топола и Верица Вујичић – медицинска сестра из Наталинаца.

Образложења награда:

Добитници повеље “Рођење Пресвете Богородице”:

-Фондација Новак Ђоковић – Доласком, куповином земље и садњом винограда у селу Липовац на територији општине Топола, породица Новака Ђоковића је знатно допринела промоцији Тополе и Шумадије. Поред тога познато је да је Фондација Новака Ђоковића један од донатора на проширењу капацитета и побољшању услова за бправак деце у предшколској установи “Софија Ристић”. Очекује се да ће Фондација и у наредном периоду помагати у реализацији одређених пројеката на територији наше општине. Такође, породица Ђоковић ће вероватно наставити и са инвестицијама у привредне активности.

-Дејан Чоловић, власник Фондације “Бекамент” – Рођен је 1976. године. Успешан је привредник од 1991. Његова компанија “Бекамент” је специјализована за делатност производно-завршних радова у грађевинарству и запошљава преко 500 радника. Фондација је покровитељ бројних хуманитарних активности попут реконструкције спортских терена, школа, вртића, и здравствених установа. Само у 2020. години Фондација је дала значајан допринос у борби против пандемије, донирајући маске, визире и осталу заштитну опрему. Упоредо са тим учествује у реконструкцији Здравственог центра у Аранђеловцу, где је палијативни део већ завршен, ау току су радови на завршетку комплетне болнице. Фондација се показала и као чувар српске баштине обнављајући манастире и цркве, међу којима су: манастир Брезовац у Аранђеловцу, Мала Грачаница у Крагујевцу, манастир Никоље у Доњој Шаторњи. У току су радови на кровној реконструкцији цркве Светог Преображења господњег у Жабарима.

Одбојкашки клуб „Карађорђе“ Топола основан је 1964 године. Од оснивања па до данас клуб се такмичио у свим лигама бивше Југославије и више пута у Србији. Од 2004. године клуб је формирао и женску селекцију која је у току овог периода била два пута првак лиге и два пута су се такмичиле у другој лиги. Један од највећих успеха што се мушке сениорске екипе тиче је пласман у ¼ купа Југославије, као и што је Клуб својим изузетним успехом пласиран у I одбојкаку лигу Србије, где ће представљати нашу општину.

-Радован Симић из Тополе – најугледнији и најпознатији угоститељ из Тополе.Са радом је почео још 14.07.1978. године. Током деценија рада изградио је репутацију и углед изузетно успешног и професионалног угститеља, чије је име постало синоним за угоститељство у Тополи. Власник је ресторана „Језеро“ на Београдском путу бб, а тренутно има запослених 15 радника.

Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола:

-Народни музеју у Аранђеловцу је покренуо,

Никоље – реализовао је архитектонска и археолошка истраживања у Манастиру Св. Николе у Доњој Шаторњи. Публикован је и збоник радова Рудник и Венчац са околином у средњем веку и раној модерни, 2018. године,

Горович – учешће у археолошким истраживањима цркве 2017. године.

Дугогодишњом проспецијом терена, на подручју општине Топола прикупљени су бројни предмети из римске епохе, који сада представљају део Архтеолошке збирке Народног музеја у Аранђеловцу.

-Радосав Ранитовић – својим активностима у општедруштвеном интересу села Шаторње, општине Топола и Србије обележио је прошли 50 годишњи период живота. Његово деловање оставило је дубок траг у очувању традиције и развоју изворног народног стваралаштва. Оснивач је, организатор и члан певачке изворне групе ,,Шаторња“ која је била учесник великог броја фестивала и манифестација широм Србије и бивше Југославије. Идејни је творац и оснивач манифестације изворног народног стваралаштва ,,Јасенички жубор“ који се од 2006. сваке године одржава у Шаторњи 30. јула, на дан ,,Огњене Марије“. Учесник је више Радио и ТВ емисија у вези народног стваралаштва и пољопривреде. Поред тога активно је учествовао у изградњи конака и сале манастира ,,Никоље“ и изградњи цркве у Винчи. Сарадник је и активиста волонтерског центра ,,Опленачко Срце“ и даље је активан и учесник свих акција које се покрећу и организују у Шаторњи.

-Светомир Јаковљевић из Тополе – оснивач друштва ,,Опленац“, један од оснивача сликарске колоиније Липовац. Био је један од иницијатора рада Задужбине, његовог височанства, краља Петра Првог. Његовим огроним залагањем, тада постојеће хуманитарно друштво Свети Андреј Првозвани изградило је и опремило амбуланту у селу Клока 1994. године.

-Кристина Ивановић – ученица СШ ,,Краљ Петар I „ Топола смер пољорпивредни техничар је остварила следеће успехе на такмичењима током школовања у Средњој школи и то:

Географија : Национална географска олимпијада школски ниво -прво место 2017/2018. године, национална географска олимпијада школски ниво-прво место 2018/2019, национална географска олимпијада школски ниво-прво место, општински ниво – прво место, учешће на регионалном нивоу 2019/2020 ,

Такмичење из српског језика и књижевности: општинска смотра рецитатора – 3 место; пласман на окружно такмичење 2018/2019; ,,Књижевна олимпијада“ – прво место на општинском и пласман на регионално такмичење 2019/20 године.

Ученица се спремала из пољопривредне групе предмета које није одржано због Корона вируса. Током школовања показала је изузетно залагање и интересовање за разне додатне активности у школи. Учествовала је и на манифестацији поводом одржавања Европског дана језика. Увек је спремно помагала другим ученицима и представљала им узор. Имајући у виду успехе које је остварила током школовања, додатну заинтересованост за активности у школи, труд, рад, марљивост, као и то да је представљала пример узорног понашања предлаже се за награду.

-Александар Глишић – млади пољопривредни произвођач који са својом породицом обрађује више од 15 хектара, од чега је 6 ха под засадима вино велозе. У току године запошљава велики број сезонских радника којима често и приватно финансијски поможе.

-Данијела Марковић – волонетер из села Тополе се у току ванредног стања услед Covid-a 19, као самохрани родитељ у породици где има доста деце и старих особа, пријавила да буде волентер и помаже старим, болесним и људима којима је била потребна помоћ тако да ова племенита млада жена заслужује само речи хвале. Максимално је давала себе, а поготову када је нечије здравље у питању.

-Верица Вујичић медицинска сестра из Наталинаца – Вредна, радна, одана послу, велики професионалац. Особа чији је телефон 24 сата доступан за све житеље Наталинаца, Клоке, Шума, Јунковца, Сепаца, Саранова. Небројано пута је изашла у сусрет мештанима и ван радног времена. Помагала је кад су се деца рађала, кад су били болесни или повређени, кад су им умирали најдражи.

Фотографије: Фото Неша и З.Ј.

 

                                                                                                                               21.9.2020.

Општина Топола

Булевар краља Александра I бр.9

34310 Топола

Централа: 034/6811-008

www.topola.rs

© 2018 општина Топола. Сва права на садржај задржана.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ